Bel ons snel!

U mag ons altijd vrijblijvend bellen voor advies of een vrijblijvend gesprek.

0499-474419
Bemestingsschema gazon

Een gazon is echt niet het meest veeleisende deel van uw tuin, maar een goed en vooral regelmatig onderhoud wordt beloond met een fraai, gezond grastapijt.

In februari / maart begint u met het strooien van kalk (de juiste hoeveelheid staat op de verpakking vermeld). Het strooien van kalk voorkomt verzuring van de grond zodat voedingsstoffen uit de bodem beter benut kunnen worden. Strooi in maart of april per 100 m gazon 4 tot 5 kg korrelmest, waarin Stikstof (N), Fosfaat (P) en Kalium (K) zit. Drie onmisbare stoffen voor een gezonde groei van uw gras.

Na deze voorjaars- / basisbemesting bemest u eenmaal in de 4 tot 6 weken mest in een dosering van 5 tot 7 kg per 100 m. Gebruikt u langzaam werkende gazonmeststoffen, dan kunt u de hoeveelheid bemesting aanpassen aan de langzaam vrijkomende voedingsstoffen. Bemest altijd voor de regen of een besproeiing zodat de meststoffen goed op kunnen lossen en het gazon niet verbrand.

Veel gazons worden te kort gemaaid en daardoor zien ze er minder fraai uit dan het geval kan zijn wanneer u een maaihoogte van 3 a 3,5 cm aanhoudt. Laat het gras echter ook niet te lang worden. Het maaien wordt dan zwaarder en de kwaliteit van het gazon wordt dan snel minder. Als u te lang wacht met maaien en u dus grotere hoeveelheden afgemaaid gras krijgt, kunt u dit gras beter opvangen of afharken. Zo voorkomt u mosvorming en verstikking van het gazon. Indien u regelmatig (enkele keren per week) uw gazon maait is het niet noodzakelijk om het afgemaaide gras te verwijderen. Hierin zitten namelijk veel voedingsstoffen die het gazon weer kan opnemen.

Na begin september kunt u beter wel al het gras opvangen omdat, evenals bij het strooien van kunstmest, het gazon de meststoffen niet meer volledig kan opnemen. Ook de bladeren van bomen, die in de herfstperiode op uw gazon vallen, dient u van het gazon te harken om verstikking van het gras te voorkomen.

Sproei niet te veel en te snel. De wortels gaan dan niet diep de grond in. Bij droogte 1 of 2 maal per week 's avonds sproeien. Stel bij droog weer de maaimachine wat hoger af. Wanneer u sproeit, doe het dan enige uren achtereen. Dat is veel beter voor uw gazon dan vaak en weinig sproeien.

Wanneer u jarenlang over het gras loopt, wordt de bovenlaag zeer vast en krijgen de wortels een tekort aan zuurstof. Regelmatig doorluchten van het gazon gaat mosgroei tegen. En tweemaal per jaar met een verticuteerhark uitkammen is eveneens goed voor uw gazon.


Copyright: van Rijssel Hoveniers - Concept en design: Koll&Burg - Realisatie: Menno Slaats