Tuintips
 
Januari

Appels en peren snoeien

Januari is de perfecte maand om uw appel- en perenbomen te snoeien. Voor een gezonde groei en voor een goede vruchtvorming moet u met de volgende zaken rekening houden:

Haal eerst de dunne scheuten weg. Dit zijn de zogenaamde waterloten, op deze takken groeien geen vruchten

Snoei ook de langs elkaar schurende of kruisende takken weg, maar doe dit echter niet te veel bij grotere takken.

U mag maximaal 1/5 deel van de kroon eraf snoeien. Het is vaak beter bij veel snoeiwerk een aantal takken hangen en snoei die pas volgend jaar weg.

Druiven en kiwi’s

Jonge druiven en kiwi’s zijn zeer gevoelig voor de vorst. Men kan de planten beschermen met takken van coniferen welke bij de voet van de plant in de grond kunnen worden gestoken. Ook rieten matten kunnen helpen.

 
Februari

Iedereen wilt natuurlijk een mooi en gezond gazon, het is een pronkstuk voor iedere tuin, maar dit gaat echter niet vanzelf.

Bemest het gazon in deze maand of in maart, zodat het gazon zich goed kan ontwikkelen met een frisgroene kleur en een dichte grasmat tot resultaat.

Gebruik hiervoor organische mest en geen kunstmest, want kunstmest maakt de goede schimmels en bacteriën dood en zorgt niet voor een goede bodemstructuur.

Gazon az is prima om op het gazon uit te strooien, lees daarbij wel goed de verpakking voor de juiste strooihoeveelheid.

 
Maart
Snoeien

Rozen kunnen deze maand het beste gesnoeid worden. Dit wordt ook wel de lentesnoei genoemd. Ga daarvoor als volgt te werk:

eerst moet men al het dode hout eruit snoeien; dat is het bruin gekleurde hout;

Snoei de wilde scheuten weg. Dit zijn de scheuten die onder de entplaats groeien en zijn dus scheuten van een andere rozencultivar, want deze behoren tot de onderstam;

Verwijder alle zwakke takjes en alle minder mooie takken;

Snoei alle rozentakken tot op twee - drie ogen, laat daarbij op dat een oog naar buiten is gericht.

Verder kunt u de volgende planten deze maand goed snoeien:

  • Hortensia’s (doe dit wel in het begin van de maand)
  • Vlinderstruik (Buddleja)
  • Winterheide (Erica)
  • Kornoelje (Cornus)
  • Cotoneaster (Dwergmispel)
 
April

Wanneer de voorjaarsbloeiende heesters, zoals Chinees klokje (Forsythia) en Ribes, zijn uitgebloeid kunt u het beste deze heesters snoeien.

Verwijder ook het dode hout uit struiken en bomen. Hiermee voorkomt u dat de gezonde delen van de struik of de boom niet worden aangetast.

Bij de bolcatalpa (Catalpa bignonioides ‘Nana’) en de bolacacia (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) is het goed als u de kroon tot op 10 cm terugsnoeit.

Tenslotte is het goed om het oude blad van siergrassen en varens nu weg te knippen.

 
Mei

Naast de voorjaarsbloeiende planten kunnen ook de coniferen goed een snoeibeurt krijgen.

Alleen met de Taxus kan beter gewacht worden tot de volgende maand.

Let op dat er niet te ver wordt teruggesnoeid (niet tot op het kale hout), want anders loopt de conifeer niet of nauwelijks meer uit. Bij Taxus en Juniperus is dit niet het geval.

 
Juni
Snoeien

Veel planten in de borders bloeien op dit moment uitbundig of zijn misschien al (bijna) uitgebloeid. Bij veel plantensoorten kunt u de uitgebloeide bloemen eruit knippen om een volgende bloei te stimuleren. De belangrijkste soorten zijn:

-Rozen: snoei de uitgebloeide bloemen terug tot het eerste vijflobbig blad. Geef daarnaast de plant ook wat extra mest voor een conditieverbetering van de plant.

-Rododendrons: verwijder de uitgebloeide bloemen.

-Sering: knip de uitgebloeide bloemen van de sering weg.

 
Juli
Zie hiervoor de maand juni.
 
Augustus
Snoeien

Alle hagen kunnen nu geknipt worden. Wel geldt voor sommige hagen dat het beste tijdens bewolkt weer gesnoeid kan worden, om bladverkleuring te voorkomen. Voor bijvoorbeeld Buxus geldt dit.

Uitgebloeide lavendel kan gesnoeid worden door de uitgebloeide bloemen met de aren weg te snoeien. Ook kunnen de uitgebloeide bloemen bij vaste planten worden weggeknipt.

Ook coniferen kunnen deze maand gesnoeid worden. Veel coniferen moet u echter maar heel lichtjes en kort snoeien, aangezien deze heel langzaam en soms niet weer uitlopen. Taxus kan wel goed tegen verdere terugsnoei.

Snoei tenslotte vruchtbomen licht, zodat zonlicht en lucht de vruchten goed kunnen bereiken (zomersnoei).

 
September
Druiven snoeien
De druiven die nu aan het rijpen zijn hebben veel zon nodig. Snoei daarom de niet vruchtdragende ranken zo veel mogelijk weg.

Bemesten

-De tuin en zeker de groenblijvende en besdragende heesters bemesten met een kali-meststof. Door de meststof verhard de hele plant en zorgt voor een gezonde vruchtzetting.

-Het gazon kan voor de laatste keer bemest worden met organische meststoffen.

Hagen snoeien
Voor dat de winter begint kunnen indien nodig is de hagen gesnoeid worden.

Vijver
Als de vijver nu al voor een gedeelte wordt schoongemaakt, zoals de afgestorven planten delen verwijderen en bladval tegen te gaan, zal dit voorkomen dat er te veel organisch materiaal in de vijver komt.

Door te veel organisch materiaal kan het voedsel gehalte te hoog worden en de gevolgen zijn dan dat in het voorjaar de kans op groen water groter zal zijn.

Emelten
Heeft u in de zomer geel-bruine plekken gehad in uw gazon, dan kan dat duiden op emelten. Emelten kan een enorme plaag voor uw gazon en/of moestuin betekenen. Emelten zijn de larven van de langpootmug hebben meestal twee generaties per jaar en leggen zo'n 300 tot 400 eieren per keer. De larven die in september uitkomen overwinteren. Dus heeft u emelten in uw tuin dan is het raadzaam om in september een bestrijding uit te voeren met insectenparistaire aaltjes. Deze aaltjes dringen de plaaginsect binnen via lichaamsopeningen. De geïnfecteerde emelt sterft binnen enkele dagen, het is van groot belang de oppervlakte bij het toepassen goed te verdelen. Deze aaltjes zijn te bestellen bij de vakhandel.
langpootmug emelt

 
Oktober

Nu is het de tijd om bloembollen te planten. U heeft er vast al meer over gelezen, maar toch hebben we weer wat leuke en vooral praktische tips.

De beste plek voor uw bollen is in de border tussen de vaste planten.

Maar door de mooie nazomer kunnen wij ons voorstellen dat u de borders nog niet winter klaar heeft gemaakt, dat is voor de bollen nog niet erg want u kan ze het hele najaar nog planten.

U kunt uw bollen in groepjes planten of allemaal bij elkaar zodat er een veld bloemen ontstaat Het geeft een vrolijk lente beeld als u diverse soorten en kleuren door elkaar plant. De bloemen komen dan in verschillende hoogten en modellen op. Kleine bollen kunt u ook goed uitstrooien en dan planten waar ze neer gevallen zijn. U plant de bol altijd twee maal zo diep als de bol hoog is!

De eerste bollen bloeien al in januari/februari, zoals de sneeuwklok en de winterakoniet.

 
November

Het is opruimen geblazen. De winter komt er nu echt aan en de tuin wordt schoon geveegd en onkruid wordt verwijderd.

Groenblijvers zoals buxus en hedera kunnen prima overwinteren in wintervaste potten en geven de tuin toch nog een groen aanzicht.

Lege bloempotten kunnen het best ondersteboven weggezet worden zodat er geen water in kan blijven staan wat kan bevriezen.

Als u uw houten tuinset buiten wil laten staan, zet dan de poten op tegels zodat ze niet in het vochtige gras of aarde blijven staan. Dit is het behoud van uw meubelen want het voorkomt rot.

De tuintafel die u buiten laat staan is een ideale plek om bijvoorbeeld een grote bak violen, een vogeltaart of een verzameling lichtjes op te zetten.

 
December

In uw border mogen bladeren gerust blijven liggen, veel resten verteren en dat komt op den duur het bodemleven ten goede.

Het snoeiafval van de planten mag u ook laten liggen (in kleine stukjes).

Mooie uitgebloeide planten en siergrassen kunnen de hele winter blijven staan. Ze hebben een mooi silhouet, zeker als er sneeuw of rijp ligt geeft dit een mooi effect. Pas in het voorjaar kunnen deze planten worden teruggeknipt.

Bewaar en mand met blad op een droge plek. Gaat het vriezen dan zijn deze bladeren ideaal om rond vorst gevoelige planten te leggen.

 

Copyright: van Rijssel Hoveniers - Concept en design: Koll&Burg - Realisatie: Menno Slaats